• ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

      ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
    • ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝ/ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ

      ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝ/ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ
    • ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ 1η ΕΠΑΣ ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗΣ

      ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ 1η ΕΠΑΣ ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗΣ
    • Ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

      Ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο
    • Παρουσίαση βιβλίου

      Παρουσίαση βιβλίου
    • Πρόγραμμα μαθημάτων

      Πρόγραμμα μαθημάτων
    • Επίσκεψη στη Μονή Λαζαριστών

      Επίσκεψη στη Μονή Λαζαριστών

ΕΚΤ- Ψηφιακό περιεχόμενο

To ψηφιακό πολιτιστικό και επιστημονικό περιεχόμενο που συλλέγει και συσσωρεύει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) είναι διαθέσιμα από τον δικτυακό τόπο econtent.ekt.gr, που απευθύνεται τόσο στους απλούς χρήστες που θέλουν να εντοπίσουν επιστημονικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, όσο και στους φορείς που θέλουν να μοιραστούν και να αναδείξουν το ψηφιακό τους περιεχόμενο. Ο δικτυακός τόπος λειτουργεί ως ένας «κατάλογος», όπου ο χρήστης μπορεί να ανακαλύψει την ποικιλία ψηφιακών συλλογών, καταλόγων βιβλιοθηκών, διατριβών και επιστημονικών εκδόσεων, ευρετηρίων & εφαρμογών οι οποίες διατίθενται στις υποδομές του ΕΚΤ. 

O δικτυακός τόπος είναι χωρισμένος σε δύο μεγάλες ενότητες «Ανακαλύψτε Ψηφιακό περιεχόμενο» και «Υπηρεσίες για φορείς- eContentΕΚΤ Pro», γεγονός που επιτρέπει την εύκολη πλοήγηση σε δύο διαφορετικά κοινά. Η δυναμική εμφάνιση του ιστότοπου, καθώς και η ξεκάθαρη δόμηση καθιστούν την πλοήγηση πολύ εύκολη για τον χρήστη, σε ένα περιβάλλον σύγχρονης αισθητικής και λειτουργικότητας.

Στην ενότητα «Ανακαλύψτε Ψηφιακό Περιεχόμενο» ο χρήστης έχει από ένα κεντρικό σημείο, ανοικτή πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος ψηφιακών συλλογών, καταλόγων βιβλιοθηκών, διδακτορικών διατριβών, ηλεκτρονικών βιβλίων, πρακτικών συνεδρίων και επιστημονικών περιοδικών, ευρετηρίων, εργαλείων έρευνας, διαδραστικών εφαρμογών, αλλά και σε εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Ερευνητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες της πληροφόρησης αλλά και οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται για έγκριτο ψηφιακό περιεχόμενο, μπορούν να περιηγηθούν στον δικτυακό τόπο econtent.ekt.gr και να εντοπίσουν σημαντικά τεκμήρια γνώσης, επιστήμης και πολιτισμού.

Μέχρι το τέλος του 2018, περίπου 483.000 τεκμήρια ελληνικού πολιτισμού ήταν διαθέσιμα στο SearchCulture.gr, τον εθνικό συσσωρευτή πολιτιστικού περιεχομένου, ενώ 723.000 τεκμήρια περιείχε το OpenArchives.gr, ο συσσωρευτής επιστημονικού περιεχομένου του ΕΚΤ. Στο didaktorika.gr θα βρείτε περισσότερες από 40.000 διδακτορικές διατριβές, ενώ 35 επιστημονικά περιοδικά, 8 μονογραφίες και περισσότερες από 1.000 ανακοινώσεις σε συνέδρια διατίθενται μέσω του ePublishing ΕΚΤ.

Τα ψηφιακά αποθετήρια του ΕΚΤ αριθμούν τα 25 και εκεί μπορείτε να βρείτε εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, επιστημονικό και οπτικοακουστικό περιεχόμενο ποικίλων θεματικών, ενώ οι κατάλογοι βιβλιοθηκών που διατίθενται μέσω του openABEKT έχουν ξεπεράσει τους 100. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και ο κατάλογος της Βιβλιοθήκης της Βουλής, ο κατάλογος της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και κατάλογοι αρχαιολογικών σχολών και θρησκευτικών ιδρυμάτων. Επίσης, στην ενότητα «Εργαλεία έρευνας» υπάρχουν, μεταξύ άλλων, το Ευρετήριο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και ο Εθνικός Συλλογικός Κατάλογος Επιστημονικών Περιοδικών, καθώς και χρήσιμες βιβλιογραφικές βάσεις δεδομένων, όπως η βάση Εργογραφία νεοελληνικής χρονογραφίας και ιστοριογραφίας (1529 – 1900).

Σημειώνεται ότι το ΕΚΤ έχει συνεργαστεί και υποστηρίξει τα τελευταία χρόνια περισσότερους από 300 φορείς, παρέχοντάς τους υποδομές και υπηρεσίες για τη διαχείριση και διάχυση του ψηφιακού τους επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

Ακόμα με τα αποθετήρια εκπαιδευτικού υλικού, τη ΜΗΤΙΔΑ και τα ηλεκτρονικά περιοδικά αφιερωμένα στην Εκπαίδευση το EKT υποστηρίζει την εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας να χρησιμοποιήσει τον πλούτο που συσσωρεύει για να εμπλουτίσει το μάθημα στην τάξη. Ταυτόχρονα, συνεισφέρει στην επαγγελματική κατάρτιση των εκπαιδευτικών με ψηφιακές δεξιότητες απαραίτητες για τις απαιτήσεις διδασκαλίας τον 21ο αιώνας. Σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης έχουν παραχθεί μια σειρά από αποθετήρια μαθησιακών αντικειμένων και εκπαιδευτικού υλικού.

Το αποθετήριο «Ευτέρπη: Τραγούδια για εκπαιδευτική χρήση – Ψηφιακό Μουσικό Ανθολόγιο» είναι η μοναδική διαδικτυακή συλλογή τραγουδιών για εκπαιδευτική χρήση στην Ελλάδα. Οι εκπαιδευτικοί της μουσικής αγωγής μπορούν να βρουν στο αποθετήριο μια πληθώρα μαθησιακών αντικειμένων με εξειδικευμένα μουσικολογικά μεταδεδομένα.

Το αποθετήριο εκπαιδευτικού περιεχομένου για την Ακρόπολη ενσωματώνει υλικό του Τομέα Ενημέρωσης και Εκπαίδευσης της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης. Διαδραστικά παιχνίδια, βιβλία, εκπαιδευτικά έντυπα, ταινίες, εκπαιδευτικές μουσειοσκευές και φάκελοι υποστηρίζουν τη μάθηση πριν και μετά την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο Ακρόπολης.

Η συνεργασία του ΕΚΤ με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρήγαγε ένα νέο αποθετήριο το οποίο φιλοξενεί την εκπαιδευτική προσφορά του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Το αποθετήριο φέρνει στο σήμερα τα αρχαία αντικείμενα μέσα από σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές προσεγγίσεις  και προσφέρει μια άλλη οπτική στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών. Εκτός από σχολεία, το περιεχόμενο του αποθετηρίου περιλαμβάνει υλικό και ιδέες για εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε οικογένειες καθώς και ΑμεΑ και αφορούν στη μόνιμη συλλογή και τις περιοδικές εκθέσεις του μουσείου. Στο πεδίο «Μεσάζων εκπαιδευτικού περιεχομένου» φαίνεται αν το τεκμήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από εκπαιδευτικούς ή και οικογένειες, ενώ τα πεδία «Επιλογή κοινού» και «Εκπαιδευτικό Επίπεδο» καταδεικνύουν τις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται το τεκμήριο και αν ενδείκνυται για την Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Μια άλλη χρήσιμη ψηφιακή συλλογή φιλοξενεί το αποθετήριο eDulll. Εκεί, οι εκπαιδευτικοί θα βρουν εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό υλικό που παρήχθη στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Εκπαίδευση και Αρχική Επαγγελματική Κατάρτιση» και «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Τα θέματα ποικίλουν και περιλαμβάνουν τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Αξιολογήσεις Σχεδίων μαθημάτων, Εκπαίδευση Ενηλίκων, Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κ.α. Πλοήγηση γίνεται σε διάφορους τύπους περιεχομένου για τον εντοπισμό επιμέρους κατηγοριών κάτω από τις οποίες ο εκπαιδευτικός θα βρει μια πληθώρα υλικού: σχεδόν 1000 τεκμήρια Εκπαιδευτικού Υλικού886 Μελέτες και 344 Βιβλία σχετικά με την Εκπαίδευση, βίντεοδιατριβέςλεξικά, κ.α. Το αποθετήριο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και από το εξωτερικό, γιατί προσφέρει εργαλεία τα οποία ενισχύουν την ελληνομάθεια των Ελλήνων της διασποράς, όπως για παράδειγμα η σειρά ΜΟΡΜΩ, μια τηλεοπτική παραγωγή του Εργαστηρίου Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών του Πανεπιστημίου Κρήτης, για παιδιά Ελλήνων της διασποράς ηλικίας 5-7 χρονών.

Επίσης, μέσω της υπηρεσίας eJournals του ΕΚΤ εκδίδονται περιοδικά με θεματική την Εκπαίδευση όπως :

Το περιοδικό ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ το οποίο εκδίδεται από το Ελληνικό Δίκτυο Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (ΕΔΑΕ). Το πρόσφατο τεύχος είναι αφιερωμένο στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών με την αξιοποίηση ψηφιακών σεναρίων και περιέχει 12 ιδιαίτερα ενδιαφέροντα άρθρα με υποδειγματικά διδακτικά σενάρια για το μάθημα της Φυσικής στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκδίδει την Επιστημονική Επετηρίδα του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και περιλαμβάνει κυρίως περιεχόμενο για την εκπαίδευση στην προσχολική ηλικία, στα ελληνικά και τα αγγλικά.

Το περιοδικό Έρευνα στην Εκπαίδευση παράγεται από το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εκπαιδευτικών Πρακτικών του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Στο Αρχείο Τευχών του θα βρείτε άρθρα με θέματα όπως διδακτική για την Πρωτοβάθμια & Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, διδακτική για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ζητήματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και ανάλυση σχολικών εγχειριδίων.

Το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκδίδει το περιοδικό Διάλογοι! Θεωρία και Πράξη στις Επιστήμες της Αγωγής και ΕκπαίδευσηςΣτο πιο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού θα βρείτε, εκτός από βιβλιοπαρουσιάσεις, έρευνα γύρω από τη διδασκαλία της ελληνικής ως πρώτης γλώσσας στο δημοτικό σχολείο και άρθρα που καλύπτουν μια ευρεία γκάμα επίκαιρων ζητημάτων στον χώρο της εκπαίδευσης, όπως είναι η ειδική αγωγή με εστίαση στον αυτισμό, η γονική εμπλοκή, η συμμετοχική προσχολική εκπαίδευση κ.α.

Το περιοδικό Preschool & Primary Education του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης αφορά στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση και πραγματεύεται θέματα όπως το bullying ή η ειδική διδακτική, ενώ θεματικά τεύχη περιλαμβάνουν εργασίες ενός συγκεκριμένου συνεδρίου.

Τέλος, το περιοδικό ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ είναι το επίσημο περιοδικό της Ένωσης των Ερευνητών της Διδακτικής των Μαθηματικών και στοχεύει στη διάχυση της επιστημονικής έρευνας στην περιοχή της Διδακτικής των Μαθηματικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *