• Ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

      Ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο
    • Παρουσίαση βιβλίου

      Παρουσίαση βιβλίου
    • Πρόγραμμα μαθημάτων

      Πρόγραμμα μαθημάτων
    • Επίσκεψη στη Μονή Λαζαριστών

      Επίσκεψη στη Μονή Λαζαριστών
    • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

      ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ  ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
    • Επίσκεψη στη Βίλα Μπιάνκα

      Επίσκεψη στη Βίλα Μπιάνκα
    • Ευχές

      Ευχές

EUnited, Spread the love!

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος » EUnited, Spread the love! » δημοσιεύτηκε το βιβλίο μας με τις κυριότερες δράσεις που υλοποιήσαμε φέτος.

«Η ειρήνη ξεκινά με ένα χαμόγελο», τα λόγια αυτά της μητέρας Τερέζας που περιλαμβάνονται και στο μότο του  προγράμματός μας αποτέλεσαν την αφόρμησή του. Η αντίληψη  ότι η παγκόσμια ειρήνη ξεκινά από την εσωτερική γαλήνη και ηρεμία του κάθε ατόμου μας οδήγησε στον σχεδιασμό μιας σειράς δραστηριοτήτων με στόχο  τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μια πιο  ευτυχισμένη και ισορροπημένη καθημερινότητα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους βασικούς στόχους του προγράμματος EUnited, Spread the love! επιδιώχθηκε:

  • Να ενθαρρυνθεί η ανεκτικότητα των μαθητών/τριων απέναντι στο διαφορετικό.
  • Να αναδειχθεί η σημασία του διαλόγου και της διαλλακτικότητας στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
  • Να ενισχυθεί η «εκπαίδευση της ειρήνης» (peace education)
  • Να καλλιεργηθούν οι αξίες της ευγένειας και της καλοσύνης και της αγάπης.
  • Να αναπτυχθεί η δεξιότητα της συνεργατικότητας .
  • Να ενθαρρυνθεί η  ανάπτυξη της ενσυναίσθησης.
  • Να χρησιμοποιηθούν πολλά διαδικτυακά εργαλεία και τεχνολογία ρομποτικής για τη δημιουργία ψηφιακών προϊόντων.
  • Να γίνει εξάσκηση στις γλώσσες, την τέχνη και τη ρομποτική  (STEAM εκπαίδευση).

Το πρόγραμμα ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου και συνεχίστηκε σε όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου με δραστηριότητες γνωριμίας των ομάδων όπως: α)αυτοπαρουσίαση μέσω Voki β) χάρτης των εταιρικών σχολείων γ)δημιουργία quiz γνωριμίας της πόλης του κάθε σχολείου με το Kahoot δ) δημιουργία video παρουσίασης των σχολείων 

Τον Δεκέμβριο οι  ομάδες των σχολείων  ξεκίνησαν να δουλεύουν τις βασικές θεματικές του προγράμματος και  συνεργάστηκαν στις παρακάτω δραστηριότητες:

α)Δημιουργία λογότυπων και  μασκότ του προγράμματος. Δημοσκόπηση για την επιλογή του δημοφιλέστερου λογότυπου και μασκότ του προγράμματος. β)Ιστορική έρευνα από τις ομάδες των εταιρικών σχολείων στα σχολικά τους εγχειρίδια και καταγραφή των αποτελεσμάτων σε κοινόχρηστο έγγραφο Google doc. γ)Συνεργατική δημιουργία του χάρτη των πολεμικών συγκρούσεων στην Ευρώπη του 19ου και 20ου αιώνα με την εφαρμογή Zeemaps. https://www.zeemaps.com/map?group=3635798 δ) Δημιουργία βίντεο με παραδοσιακά κάλαντα και ανταλλαγή ευχών μεταξύ των σχολείων για το νέο έτος.

Τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι  ομάδες των σχολείων συνεργάστηκαν στις παρακάτω δραστηριότητες:

α)Οι μαθητές όλων των σχολείων διατύπωσαν τις απόψεις τους σχετικά με τα αίτια που οδηγούν σε πολεμικές συγκρούσεις και σχολίασαν τις ιδέες των συμμαθητών τους μέσω της εφαρμογής Tricider.

https://www.tricider.com/brainstorming/3MqFusHRBfR;jsessionid=CCV_zus4fO5gdWr-lrdKKw

β)Οι μαθητές εξέφρασαν μέσα από τις ζωγραφιές και τα κείμενά τους τα οποία ανέβασαν σε ηλεκτρονικό πίνακα Padlet τις απόψεις τους για την ειρήνη τόσο στις διαπροσωπικές σχέσεις όσο και στις διακρατικές. https://padlet.com/nancy_papa/3bwyshuuvrjk

γ) Δημιουργία του δέντρου της Αγάπης σε έναν τοίχο του σχολείου, όπου οι μαθητές κολλούν καθημερινά ένα «φυλλαράκι» περιγράφοντας σύντομα μια πράξη ευγένειας και καλοσύνης που έχουν κάνει.

δ)Δημιουργία του ηλεκτρονικού τροχού της Αγάπης για την επιλογή της πράξης ευγένειας και καλοσύνης αλλά και της έκφρασης ευγνωμοσύνης για κάθε καλό στη ζωή μας με τη χρήση της εφαρμογής Decision Roulette και του διαδικτυακού εργαλείου wheelofnames.

https://wheelofnames.com/view/973-rus/

ε)Συνεργατική δημιουργία ενός flipbook  με τις σημαντικότερες στιγμές του προγράμματος (α΄έκδοση). Η α’  έκδοση έγινε για τη συμμετοχή στον 67ο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό που διοργανώνεται από την Εθνική Ομάδα Υποστήριξης eTwinning της Γερμανίας.

στ)Αρχικός σχεδιασμός ενός ανιχνευτή συναισθημάτων με τη χρήση του κιτ ρομποτικής micro:bit που το σχολείο μας παρέλαβε ως επιβράβευση για τη διάκρισή του ως σχολείο eTwinning για τη σχολική χρονιά 2020 και της συμμετοχής του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα STEM.2 Οι μαθητές μίας τάξης επιλέγοντας να πατήσουν το αντίστοιχο  κουμπί που εκφράζει το θετικό ή το αρνητικό τους συναίσθημα κάνουν το ρομποτάκι μας τον Buddy να χαμογελάσει, να μείνει ανέκφραστο ή να στεναχωρεθεί!

Κατά τη διάρκεια του διαστήματος που τα σχολεία έμειναν κλειστά αλλά και μετά το άνοιγμά τους με προϋποθέσεις (Μάρτιος-Ιούνιος) η ελληνική ομάδα δημιούργησε tutorial για τον ανιχνευτή συναισθημάτων, ώστε να βοηθήσει τους μαθητές των άλλων σχολείων να προχωρήσουν στην κατασκευή ανάλογου ρομπότ. Επίσης, δημιουργήθηκαν ψηφιακά δέντρα αγάπης με μηνύματα συμπαράστασης για τη δοκιμασία που περνάει το πλανήτης μας και ειδικότερα οι μαθητές στα σχολεία της Ιταλίας.

https://wakelet.com/wake/HnmQjiDtS59ylHE41ghWJ

https://padlet.com/emanuelabettini5/ols7v4j3j1f5298d

Τέλος, το πρόγραμμα αξιολογήθηκε από τους μαθητές με τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου και ακολούθησε συζήτηση και αναστοχασμός με βάση τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου.

https://www.surveymonkey.de/r/PHRYZFC

https://de.surveymonkey.com/results/SM-FYGDWLRM7/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *