• Ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

      Ενημέρωση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο
    • Παρουσίαση βιβλίου

      Παρουσίαση βιβλίου
    • Πρόγραμμα μαθημάτων

      Πρόγραμμα μαθημάτων
    • Επίσκεψη στη Μονή Λαζαριστών

      Επίσκεψη στη Μονή Λαζαριστών
    • ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ

      ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ  ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΗΣ Γ΄ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ
    • Επίσκεψη στη Βίλα Μπιάνκα

      Επίσκεψη στη Βίλα Μπιάνκα
    • Ευχές

      Ευχές

Διδακτική επίσκεψη στο 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 οι μαθητές/τριες της Γ’ τάξης του σχολείου μας παρακολούθησαν την ταινία Bigman του Camiel Schouwenaar, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στο λιμάνι. Η προβολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «NextGen» της 63ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μετά την προβολή οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις σχετικές με θέματα που θίγονται στην ταινία, αλλά και να ανακαλύψουν στοιχεία της κινηματογραφικής γλώσσας μέσα από τη διαδραστική συζήτηση και τα εκπαιδευτικά παιχνίδια που κατηύθυνε η Ειρήνη
Δελιδάκη
, υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ.
Στη συνέχεια μαθητές των τμημάτων Γ2 και Γ3, στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής γλώσσας, προχώρησαν στη συγγραφή μικρών κριτικών κειμένων για την ταινία, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Καλλιόπης Πουτούρογλου.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Α.  Ένας νεαρός από την Ολλανδία, ο Dylan, ονειρευόταν από μικρός να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και να κατακτήσει το κύπελλο Touzani. Ένα ατύχημα όμως βάζει τέλος στο όνειρό του αυτό, αφού τον αφήνει ανάπηρο. Θα συνεχιστεί άραγε η φιλία με τον καλύτερο του φίλο Yousef ή θα το βάλει κάτω υποκύπτοντας στις δυσκολίες; Το Bigman είναι ένα μικρό αριστούργημα, διότι εκτός από την ενδιαφέρουσα πλοκή έχει και εξαιρετικούς νεαρούς ηθοποιούς που καταφέρνουν να περάσουν έντονα συναισθήματα στους θεατές. Μια ταινία που διευρύνει τους ορίζοντες πολλών εφήβων, δίνοντας τους να καταλάβουν πως πάντα βγαίνεις κερδισμένος, αν προσπαθήσεις να πετύχεις κάτι που στους άλλους φαίνεται αδύνατο.

(Μπακόλα Ολυμπία, Γ2)  

Β. Οι κολλητοί φίλοι Ντίλαν και Γιούσεφ ονειρεύονται να γίνουν ποδοσφαιριστές. Μαζί με την ομάδα τους θέλουν να κατακτήσουν το κύπελλο Τουζάνι. Ένα αναπάντεχο γεγονός ωστόσο σοκάρει τον Ντίλαν, ο οποίος μετά από ένα ατύχημα καταλήγει σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο πατέρας του, που είναι και ο προπονητής του, προσπαθεί να τον κάνει να αποδεχτεί την αναπηρία του και να διώξει το ποδόσφαιρο από τη ζωή του. Ο Ντίλαν όμως αντίθετα με την άποψη του πατέρα του και με τη βοήθεια μιας φίλης του μαθαίνει να παίζει ποδόσφαιρο με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Ο σκηνοθέτης έχει καταφέρει να αποδώσει με πολύ αληθοφανή τρόπο τη θέληση ενός παιδιού να πετύχει τον στόχο του, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, χωρίς να κάνει την ταινία του ούτε στιγμή μελοδραματική. Το Bigman είναι μια σημαντική ταινία για εφήβους (και όχι μόνο) που περνάει τα μηνύματα της αποδοχής και της φιλίας. Τα παιδιά αποδέχονται τον Ντίλαν παρά την αναπηρία του και τον συμπεριλαμβάνουν σε αρκετές από τις δραστηριότητές τους. Τι ωραιότερο από αυτό!

(Καράμπελα Σοφία , Γ2) 

Γ. Το Bigman γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον Camiel Schouvenaar και κυκλοφόρησε στις αίθουσες τον Ιούλιο του 2022. Διαδραματίζεται σε μια μεγάλη πόλη της Ολλανδίας και περιστρέφεται γύρω από τη ζωή ενός έφηβου αγοριού, του Ντίλαν και του φίλου του, Γιούσεφ, οι οποίοι είναι επίδοξοι ποδοσφαιριστές. Ξαφνικά όμως η ζωή του Ντίλαν ανατρέπεται, όταν μένει παράλυτος μετά από ένα ατύχημα. Ο πατέρας του και πρώην προπονητής του θέλει ο γιος του να αποδεχτεί την αναπηρία του, αλλά εκείνος είναι αποφασισμένος να παίξει ξανά ποδόσφαιρο.. Έτσι επινοεί μια νέα τεχνική, κατά την οποία κλωτσάει την μπάλα με τα χέρια.           Η πλοκή της ταινίας είναι εξαιρετική, απόλυτα κατανοητή και εξίσου ενδιαφέρουσα για ανθρώπους όλων των ηλικιών. Στοχεύει ωστόσο κυρίως στους εφήβους, γιατί αυτοί μπορούν να ταυτιστούν με τους ήρωες. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ταινίες στις μέρες μας που έχουν είτε πολύ ανάλαφρο περιεχόμενο είτε πολύ σύνθετη υπόθεση, το Bigman καταφέρνει να αποτελεί μια ταινία καταληπτή που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να την προσεγγίσει κανείς, ενώ παράλληλα θίγει πολλαπλά φλέγοντα κοινωνικά θέματα, όπως τη φιλία και τη θέληση. Επιπλέον η μουσική της ταινίας σε συνδυασμό με τις ερμηνείες των νεαρών ηθοποιών συγκινούν και εντείνουν την αγωνία και την ένταση που προκαλεί η ταινία. Αυτό που κάνει εντύπωση επίσης είναι το γεγονός ότι παρόλο που ο πρωταγωνιστής βιώνει απότομες συναισθηματικές μεταπτώσεις και συντελούνται μέσα του άπειρες απορίες και διλήμματα, δεν τα παρατάει και είναι αισιόδοξος. Έτσι μέσα από την ταινία προωθείται η επιμονή, η σκληρή δουλειά και η δύναμη ψυχής.  Το Bigman είναι ένα αριστούργημα, μια ταινία ελπιδοφόρα, που αξίζει την αναγνώριση του κοινού. Την προτείνω ανεπιφύλακτα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.

(Μπακόλα Σοφία, Γ2)

Δ. Το Bigman είναι τίτλος ολλανδικής ταινίας ενηλικίωσης του 2022, η υπόθεση της οποίας διαδραματίζεται στο Ρότερνταμ. Ο βασικός της ήρωας είναι ο Ντίλαν Χάαν, ένα αγόρι ηλικίας 15 περίπου ετών που ονειρεύεται να γίνει ποδοσφαιριστής. Με προπονητή τον πατέρα του και μαζί με τους φίλους του, Γιος,  Όρι και Πεπάιν, ονειρεύονται τη συμμετοχή τους στο κύπελλο Touzani. Ένα ατύχημα όμως θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή του Ντίλαν. Θα καταφέρει ωστόσο να βγει από την εσωστρέφεια που του προκλήθηκε χάρη στη φιλία και τον έρωτα. Η ταινία θίγει θέματα όπως τον θυμό, τη ζήλεια, τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας και κυρίως τη δύναμη της φιλίας.

(Φράγκος Βαγγέλης, Γ3)

Ε. Με το σχολείο παρακολουθήσαμε την ταινία Bigman ολλανδικής παραγωγής. Η υπόθεση έχει ως εξής: Οι κολλητοί Ντίλαν και Γιούσεφ ονειρεύονται να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Μια μέρα ένα αναπάντεχο γεγονός ανατρέπει όλη τη ζωή του Ντίλαν, ο οποίος τώρα πρέπει να συμφιλιωθεί με τη νέα κατάσταση. Παρόλα αυτά δεν είναι ακόμα έτοιμος να εγκαταλείψει τον στόχο του που είναι να κερδίσει το τουρνουά Τουζάνι. Με τη βοήθεια της νεαρής Μάγια (με την οποία φαίνεται να είναι ψιλοερωτευμένος) μαθαίνει να παίζει ποδόσφαιρο με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Από την άλλη δοκιμάζεται και η φιλία του με τον Γιούσεφ, που παίρνει τώρα τη θέση του στην ομάδα. Ευτυχώς όμως όχι για πολύ. Το Bigman είναι μία εφηβική ταινία που διαπραγματεύεται τα θέματα της φιλίας, της θέλησης, του θυμού και της επιμονής. Έχει πολύ δυνατό μοντάζ και μουσικές (σε κάποιες σκηνές) που υπογραμμίζουν τη σοβαρότητα της κατάστασης. 

(Τσιορβάλας Ραφαήλ, Γ3)

Στ. Η ταινία Bigman αναφέρεται στη σχέση δύο φίλων, του Dylan και του Yousef που ονειρεύονται να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Όμως η μοίρα είχε άλλα σχέδια για τον Dylan, καθώς ένα ατύχημα θα τον αφήσει ανάπηρο. Παρόλα αυτά ο Dylan αρνείται να συμβιβαστεί με την καινούρια του ζωή. Δεν θέλει να εγκαταλείψει το όνειρό του και είναι αποφασισμένος να κατακτήσει μαζί με τον φίλο του το κύπελλο Τουζάνι. Ωστόσο στην προσπάθεια του να ξαναπαίξει μπάλα απογοητεύεται. Ώσπου μια μέρα ανακαλύπτει χάρη στη φίλη του Μάγια ένα νέο τρόπο να παίζει ποδόσφαιρο, χρησιμοποιώντας τα χέρια του. Ενθουσιασμένος ο Dylan πιστεύει ότι θα μπορούσε να συμμετέχει στο τουρνουά, όμως οι φίλοι του δε φαίνονται να συμφωνούν. Το αγόρι νιώθει προδομένο από τους φίλους του και κυρίως από τον κολλητό του, αφού μαθαίνει  ότι έχει πάρει και τη θέση του στην ομάδα. Έχει τόσο θυμό μέσα του που βάζει συνέχεια εμπόδια στον Jousef. Για κάποιο διάστημα δε μιλιούνται, ώσπου καταλαβαίνουν ότι η φιλία τους δεν μπορεί να τελειώσει έτσι. Την ημέρα του αγώνα οι δύο φίλοι τα βρίσκουν, καθώς ο Dylan μπαίνει στο παιχνίδι, έστω και για λίγο. Στο τέλος η ομάδα κερδίζει και ο ήρωας μας συνειδητοποιεί πόσο εγωιστικά είχε συμπεριφερθεί. Όλοι είναι πλέον ευτυχισμένοι για  την ομάδα τους αλλά και για τη γνωριμία τους με τον Τουζάνι αυτοπροσώπως. Παρακολουθώντας την ταινία αντιλαμβανόμαστε ότι ο κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από μία αναπηρία που ενδεχομένως έχει, μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Η δύναμη της ψυχής κάνει θαύματα.

(Σαπλατέρα Κωνσταντίνα, Τέγου Ευγενία,  Γ3)  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *