• ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΙ- ενδοσχολική ημερίδα του 1ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων

      ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΙ- ενδοσχολική ημερίδα του 1ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων
    • Επίσκεψη της Γ’τάξης στο Μουσείο Κινηματογράφου

      Επίσκεψη της Γ’τάξης στο Μουσείο Κινηματογράφου
    • Συμμετοχή του σχολείου μας στην εκδήλωση «Ποτέ ξανά Θεσσαλονίκη-Αουσβίτς 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού»

      Συμμετοχή του σχολείου  μας στην εκδήλωση «Ποτέ ξανά Θεσσαλονίκη-Αουσβίτς 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού»
    • Τηλεκπαίδευση-Webex

      Τηλεκπαίδευση-Webex
    • Οι πρόσφυγες συμμαθητές/ τριες μας μάς διδάσκουν τη γλώσσα τους! 21 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας

      Οι πρόσφυγες συμμαθητές/ τριες μας μάς διδάσκουν τη γλώσσα τους! 21 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας
    • Θεατρικά δρώμενα στο πλαίσιο της Λογοτεχνίας

      Θεατρικά δρώμενα στο πλαίσιο της Λογοτεχνίας
    • Εκπαιδευτική παρέμβαση από το Δίκτυο Άλφα σχετικά με τα στερεότυπα φύλου

      Εκπαιδευτική παρέμβαση από το Δίκτυο Άλφα σχετικά με τα στερεότυπα φύλου

Επίσκεψη ΖΕΠ στην έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες»

Το τμήμα ΖΕΠ του 1ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2022, επισκέφτηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος Schoolforall (Σχολεία για όλους), τη Ροτόντα και την έκθεση «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες». Η έκθεση, την οποία διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και εστιάζει αφενός στη χρήση των θρησκευτικών μνημείων ως προσωρινή στέγη των προσφύγων και αφετέρου στη μεταφορά και διάσωση, από τις προσφυγικές οικογένειες, πολλών κειμηλίων.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκπαιδευτική δράση, η οποία αφορούσε τόσο την Ροτόντα και το Γαλεριανό συγκρότημα όσο και την προαναφερθείσα περιοδική έκθεση. Μετά τη δράση, οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους αρχαιολόγους-μουσειολόγους της Εφορείας, να θέσουν ερωτήματα, να μιλήσουν για τους τόπους καταγωγής τους, για την πορεία τους προς την Ελλάδα καθώς και να έρθουν σε επαφή με την τοπική ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης ως τόπος προσέλευσης και στέγασης προσφύγων την περίοδο 1912-1922. Επιπλέον, παρακολούθησαν επί τόπου τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησης του μνημείου και τους δόθηκε η δυνατότητα να συνομιλήσουν με τους συντηρητές της Εφορείας. Στη συνέχεια, υλοποιήθηκε διαδρομική ξενάγηση στο Γαλεριανό συγκρότημα με σκοπό οι μαθητές να εξοικειωθούν με την ιστορία του μνημείου αλλά και με την καθημερινότητα του κέντρου της πόλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *