• Απολογισμός σχεδίου δράσης «Μαζί αποδομούμε τα στερεότυπα!»

   Απολογισμός σχεδίου δράσης «Μαζί αποδομούμε τα στερεότυπα!»
  • Τελική εκδήλωση «Σχολεία για όλους: συμπερίληψη παιδιών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία»

   Τελική εκδήλωση «Σχολεία για όλους: συμπερίληψη παιδιών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία»
  • Πρόγραμμα προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων 2023

   Πρόγραμμα προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων 2023
  • ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΙ- ενδοσχολική ημερίδα του 1ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων

   ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΙ- ενδοσχολική ημερίδα του 1ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων
  • Επίσκεψη της Γ’τάξης στο Μουσείο Κινηματογράφου

   Επίσκεψη της Γ’τάξης στο Μουσείο Κινηματογράφου
  • Συμμετοχή του σχολείου μας στην εκδήλωση «Ποτέ ξανά Θεσσαλονίκη-Αουσβίτς 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού»

   Συμμετοχή του σχολείου μας στην εκδήλωση «Ποτέ ξανά Θεσσαλονίκη-Αουσβίτς 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού»
  • Οι πρόσφυγες συμμαθητές/ τριες μας μάς διδάσκουν τη γλώσσα τους! 21 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας

   Οι πρόσφυγες συμμαθητές/ τριες μας μάς διδάσκουν τη γλώσσα τους! 21 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια ημέρα μητρικής γλώσσας

ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΙ- ενδοσχολική ημερίδα του 1ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων

Στα πλαίσια της αξιολόγησης του σχολείου και συγκεκριμένα του σχεδίου δράσης, με τον τίτλο ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΙ;  σχεδιάσαμε διάφορες δράσεις, που έχουν στόχο:

 1. να προετοιμάσουν τους μαθητές/ ήτριες της Γ΄ τάξης για τις μεταγυμνασιακές τους σπουδές (είδη Λυκείων, ΙΕΚ, κ.’α), και να τους προϊδεάσουν για τις Πανεπιστημιακές σπουδές.
 2. να τους βοηθήσει να κατανοήσουν τη στενή σχέση μεταξύ εκπαίδευσης και επαγγέλματος.
 3. να καλλιεργήσουν την αυτογνωσία και την αυτοεκτίμησή τους, να εντοπίζουν δηλαδή και να κατανοούν τα ατομικά τους χαρακτηριστικά (ικανότητες, ενδιαφέροντα, κλίσεις, φιλοδοξίες) και
 4. να συμβάλλουν-εν είδει επαγγελματικού προσανατολισμού και συμβουλευτικής-  σε συνετές επιλογές σχετικά με το σπουδαστικό και το επαγγελματικό μέλλον των τελειόφοιτων μαθητών του σχολείου.

Έτσι την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 υλοποιήθηκε ενδοσχολική ημερίδα με θέμα «Κατευθύνσεις μετά το Γυμνάσιο: οι τελειόφοιτοι συνομιλούν με τους απόφοιτους του 1ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων». Επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν οι παλιοί μαθητές και μαθήτριες μας,  Αβράμης Γεώργιος (Πολυτεχνείο, ΑΠΘ),  Σμήλιος Νικόλαος (ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ) και Χάιτα Αθηνά (Βιολογικό, ΑΠΘ) -οι οποίοι αποφοίτησαν από το Λύκειο το σχολικό έτος 2021-2022 και τώρα είναι πρωτοετείς φοιτητές-  καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου απόφοιτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αμπελοκήπων- Μενεμένης κ. Θεόδωρος Σιδηρόπουλος, απόφοιτος του ΠΑΜΑΚ, φοιτητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και Δημοτικός Σύμβουλος.

 • Αρχικά παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στους μαθητές της Γ΄ τάξης και έδειξε τις μεταγυμνασιακές σπουδαστικές επιλογές τους (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ) και τα επαγγελματικά και σπουδαστικά τους όνειρα. 
 • Στη συνέχεια- εν είδει στρογγυλού τραπεζιού– οι απόφοιτοι μίλησαν σχετικά με το περιεχόμενο σπουδών του Λυκείου και την τριετή εμπειρία τους σε αυτό, σχετικά με το πώς επέλεξαν κατεύθυνση, πώς βίωσαν την εμπειρία των Πανελληνίων εξετάσεων και πώς διαχειρίσθηκαν το άγχος της δοκιμασίας αυτής.
 • Ακολούθησε συζήτηση, όπου οι τελειόφοιτοι έθεσαν στους απόφοιτους ερωτήσεις και απορίες σχετικά με τα 4 χρόνια των μεταγυμνασιακών τους σπουδών και επιλογή πανεπιστημιακής σχολής. 

Η εν λόγω ημερίδα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς η ηλικιακή εγγύητητα μεταξύ τελειοφοίτων και αποφοίτων μαθητών ενεργοποίησε το ενδιαφέρον των πρώτων για τις απόψεις και τις πρόσφατες εμπειρίες των δεύτερων.

Το άνοιγμα του σχολείου στην τοπική κοινωνία γίνεται πραγματικότητα, όταν οι πρώην μαθητές μας βρίσκονται κοντά στο σχολείο τους και το στηρίζουν με ζήλο και αγάπη ως νυν ενήλικοι ενεργοί πολίτες.

Οι καθηγητές, που συνέβαλαν στην επιτυχία της δράσης κ.  Δημήτρης Αδαμίδης, Αθηνά Μουρατίδου, Δάφνη Ασδρέ, Χριστόφορος Πατσακίδης, Λία Μουρατίδου αλλά και ο υπόλοιπος σύλλογος διδασκόντων είμαστε περήφανοι για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες μας- παλαιούς και νέους.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την αφίσα από την εκδήλωση.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ-ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗΣ-ΗΜΕΡΙΔΑΣ.docx

Θα ακολουθήσουν:

 1.  μία ενημέρωση από τη Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού κ. Μαρία Γραμματικοπούλου την Πέμπτη 30 Μαρτίου και 
 2. δύο διδακτικές επισκέψεις στο ΠΑΜΑΚ, το ΑΠΘ και την Σχολή ΟΑΕΔ του Ωραιοκάστρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *